AY-liikekö Suomen talouden peikko?

4.2.2017

Ei tokikaan, vaikka meitä aina syytetään siitä, miten me hurjapäisinä ja uppiniskaisina vaadimme aina vain enemmän ja enemmän. Emme vaadi! Ainoa tavoitteemme on, että omalla palkalla voi tulla toimeen ja että sen palkan voisi saada yhdestä työstä. Ei kahdesta, tai useammasta pienestä palkasta, tai erinäisiä tukia nauttien.

Kaikki tietää KiKyn tuomat haasteet, mutta kukaan ei varmaan usko sen toimivuuteen. Ei sen liiemmin hallitus itse, kuin Ay-liikkeen aktiivit. Kaiken maailman ekonomistit kyllä piirtelevät ”hienoja” kaavioitaan siitä miten siinä kuuluisassa pitkässä juoksussa työpaikkoja tulee lisää, mutta totuus on, että ne työpaikat tarvitaan N-Y-T nyt eikä vuosien päästä. Toki niitä tarvitaan vuosienkin päästä, mutta nykyisellä mallilla niitä ei tule syntymään… VALITAN. Kyllähän siitä jo nämä professorit kirjoittivat, että KIKY on Suomen taloudelle haitallinen. Harva varmaan luki koko juttua ja tuli huomanneeksi, että nämä samat herrat olivat kovaan ääneen vaatimassa minimipalkan poistoa ja matalapalkkojen sallimista. Tämä käytännössä tarkoittaisi työehtosopimusten kumoamista.

Työehtosopimus kätkee niin paljon työntekijälle tärkeitä asioita, että sitä yksikertaisesti ei ole varaa menettää. Monet puhuvat, että olisihan se hienoa saada itse neuvotella palkkansa, mutta karu totuus on se, että aika monelle saattaisi jäädä se kuuluista luu käteen. Tietysti pitää muistaa, että vaikka TES tarjoaa työntekijälle paljon oikeuksia, niin työntekijällä on myös paljon velvollisuuksia. Kun velvollisuudet ovat kunnossa on helppo myös vaatia oikeuksia.

Oma ehdotukseni Suomen talouden parantamiseksi on se, että kokoaikaisten työaikaa lyhennetään esim. 35/h viikko. Jokainen ansaitsee siis ihan himpun vähemmän, mutta työpaikkoja tulisi heti lisää, vaikka otettaisiin huomioon työnantajalle työntekijästä koituvat kulut. Tällä tavalla ostovoima ja sitä kautta kulutus maassa kasvaa välittömästi. Lyhyemmällä työpäivällä jaksaminen työssä paranee yleisesti ja vapaa-ajan määrä kasvaa. Olemme siis niin sanotussa WIN-WIN tilanteessa.

Palatakseni aiheeseen AY-liike. On tärkeää, että jokainen kuuluu oman alansa ammattiosastoon, oli alana haudankaivaja, insinööri, tai vaikka Presidentti. Vain tällä tavoin voimme pitää hyvinvointiyhteiskunnan rakenteet lähes tasapuolisesti kasassa. Minulla ei yksinkertaisesti ole mitään sitä vastaan, että johtajilla on johtajien palkat. Olkoot, mutta myös sille tavalliselle duunarille olkoonkin lapiomies, tai arkkitehti kuuluu työstään palkka millä voi elää sen yhden palkan varassa!

Jani Tikkanen, SD
SAK:n Hämeenlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja